Kraken Gaat Door: de nieuwe krakersIn ‘Kraken Gaat Door’ volgt VICE host Amarens Eggeraat de jonge activisten van Pak Mokum Terug, die ondanks het kraakverbod eind 2021 een leegstaand hotel in Amsterdam hebben ingenomen.

We volgen het wel en wee van de krakers en zijn erbij op de momenten dat ‘Hotel Mokum’ een culturele vrijplaats wordt. Amarens is er ook bij als de krakers te horen krijgen dat ze ontruimd gaan worden, ze is bij de demonstratie die daarop volgt en ze is bij de uiteindelijke gewelddadige ontruiming door de politie.

De vraag die we ons stellen in deze film: is kraken bezig aan een revival en zou het hét middel om te protesteren tegen de wooncrisis kunnen worden?

Abonneer je op VICE Nederland:
En abonneer je ook op het internationale kanaal van VICE:

Over VICE:
Met onze impactvolle, maar ook luchtige verhalen geven we wereldwijd een originele kijk op de actualiteit, cultuur, feesten, identiteit, het internet en allemaal dingen waar überhaupt nog niet eens een naam voor bestaat. Scroll door onze bibliotheek en ontdek onze wereld. Welkom bij VICE.

Voor video’s, dagelijkse artikelen en meer:

Volg VICE Nederland ook op:
Instagram –
Facebook –
Twitter –
TikTok –
Snapchat –

Klik hier om wekelijks het beste van VICE te ontvangen:

#KrakenGaatDoor #MokumKraakt #HotelMokum #VICE

source

29 gedachten over “Kraken Gaat Door: de nieuwe krakers”

 1. als je pand kraakt betaal dan iniedergeval klein beetje geld ipv volledig gratis te gaan wonen. het pand is van iemand en als je ruimte wilt moet je wachten op je beurt of iets anders. en waarom moet het perse in amsterdam en waarom niet in andere plekken in nederland.

 2. Een ticket bedrijf… Geniaal. Dat is een pand kopen voor een dropshipping bedrijf zodat je 10 jaar later het pand kunt verkopen voor 10x de prijs. Letterlijk handelen in panden maar stickers met dropshipping of in dit geval een ticket bedrijf erop. Blij dat Elon musk twitter had gekocht voor 500 miljard en niet een heel dorp om alvolgt 4x zo veel erop te vangen naar de vraagprijs voor woningen

 3. Way is it so difficult to find an empty squat rack?! There's always a lot of machines, but thr squat racks are always occupied. We should protest to replace those with squatracks, because squatting is the best!

 4. Als Amsterdammer doet dit me pijn. De binnenstad van Amsterdam die door de juppen/bakfietsen met het grote geld die heel hip doen omdat ze in Amsterdam zitten. Ik woon zelf in Noord maar zit in de stad op school. Ik moet ervan kotsen hoe studenten als ik de hoofdprijs betalen voor een kippenhok. En jaren dertig huizen van onder de 75 m² die voor 3 ton weggaan! Zelfs in de buiten wijken als Tuindorp en Nieuwendam. Wanneer gaat de gemeente nou echt een keer denken aan de Amsterdammer? Want die begint uit te sterfen! Krakers vind ik niet criminelen. Brand gevaar? Nodig de brandweer lekker uit? En toon aan dat zelfs een kraker beter voor zijn huis zorgt dan de eigenaar die buitelands is en waarschijnlijk niet eens de nederlandse taal spreekt!

 5. I spent a lot of time in squats at the end of the 80s, maybe my first contact was a squat in Amsterdam, first contact also with vegetarian food, not terrible at all, boiled vegetables, no flavor , not easy to become vegan if you do not know how to cook….
  Then, I spent time in squats in Paris, why bother trying to keep a squat forever when you know that there is an uninhabited building in every street of the capital? The people who opened squats were well organized, well before being evicted by the police, they had already spotted several buildings to squat…the fight against the government is always lost in advance, the eternal flight leads to the freedom to squat….

 6. Ik wacht al 7 jaar op een woning!!!! En ik werk 5 dagen per week keihard, heb ik geen recht op een huis? Tienduizenden vluchtelingen krijgen elk jaar meteen binnen een jaar een huis, maar Nederlanders zoeken het maar uit, tenzij ze erg rijk zijn

 7. 21:31 😂😂😂 "zo je best gedaan en dat ze het toch nog komen afpakken" hahaha meid sorry maar je kraakt iemands pand, ik had je de zelfde avond eruit getrokken.

 8. Ik begrijp niet helemaal waarom het een naaistreek van de gemeente is.
  Brandveiligheid is toch best een ding?

  De gemeente wil ze er waarschijnlijk ook wel gewoon uit hebben maar brandgevaar lijkt me wel een realistische zorg toentertijd

Reacties zijn gesloten.